Je start je laptop op, en in plaats van je gewone opstartscherm zie je een grijs venster met ‘Boot Menu’ en ‘App Menu’ bovenin en drie opties waarvan er twee ‘Windows Boot Manager’ zijn. Je kunt niet werken. Dat is frustrerend. Dit is hoe je dit repareert.

Interessante terzijde:

Dit gaat waarschijnlijk mis omdat eens in de zoveel tijd de standaardwaarden terug worden gezet van de opstartinstellingen. Deze werken niet met Ubuntu, waardoor je niet meer op kunt starten.

Stap 1: Kom in het setupmenu

Doe je laptop uit (door de aan-uitknop vijf seconden ingedrukt te houden). Doe de laptop weer aan en druk direct daarna herhaaldelijk op F2, F10 en F12. Je komt in het setupmenu. De regel bovenaan is “Phoenix SecureCore Tiano Setup”.

Stap 2: Ga naar de tab ‘Boot’

Druk drie keer op pijltje naar rechts. Je komt in de tab ‘Boot’.

Stap 3: Controleer of secure boot uitgeschakeld is.

Kijk bij de optie ‘Secure Boot’ of deze op ‘Disabled’ staat. Is dat het geval, ga dan door naar de volgende stap. Staat hij op ‘Enabled’, druk dan op pijltje omlaag totdat je op deze optie staat. Druk op Enter. Druk op pijltje omlaag om op ‘Disabled’ te komen. Druk op Enter. De waarde bij ‘Secure Boot’ is nu veranderd in ‘Disabled’.

Stap 4: Stel ‘OS Mode Selection’ in op ‘CSM OS’

Druk op pijltje omlaag totdat je op ‘UEFI OS’ komt bij ‘OS Mode Selection’. Druk op Enter. Druk op pijltje omlaag om op ‘CSM OS’ te komen. Druk op Enter. De waarde bij ‘OS Mode Selection’ is nu veranderd in ‘CSM OS’.

Stap 5: Sla de instellingen op en herstart je laptop

Druk op F10 om de instellingen op te slaan en opnieuw op te starten. Als je de vraag krijgt of je akkoord gaat met het opslaan van de instellingen, ga dan akkoord en start opnieuw op.

Stap 6: Ben je klaar?

Als alles nu werkt, prima! Als je alsnog in het grijze menuutje terechtkomt, ga dan door bij stap 7.

Stap 7: Schakel secure boot uit

Voer de instructies in stap 1 en 2 opnieuw uit, zodat je weer in de tab ‘Boot’ terechtkomt. Druk op pijltje omlaag zodat je op ‘Enabled’ komt bij ‘Secure Boot’. Druk op Enter. Druk op pijltje omhoog om ‘Disabled’ te kiezen’. Druk weer op Enter. De waarde bij ‘Secure Boot’ is nu veranderd in ‘Disabled’.

Stap 8: Sla de instellingen op en herstart je laptop

Druk op F10 om de instellingen op te slaan en opnieuw op te starten. Als je de vraag krijgt of je akkoord gaat met het opslaan van de instellingen, ga dan akkoord en start opnieuw op.

Stap 9: Geniet!

Je bent klaar :).