Je probeert updates te installeren op je Ubuntu-laptop, maar je krijgt de melding dat er te weinig ruimte is in /boot. Zo los je dit op.

Stap 1: Open een terminal

Druk bijvoorbeeld op de Windows-toets, typ ‘terminal’ en druk op Enter. Of druk op een knop met een terminalscherm. Hoe dan ook, open een terminal.

Stap 2: Word root

Typ sudo -i en druk Enter. Typ het wachtwoord van je gebruikersaccount. Als alles goed gaat, is het icoontje aan het einde van je prompt nu geen ‘$’ meer maar een ‘#’.

Stap 3: Haal informatie op over updates

Typ apt-get update en druk Enter.

Stap 4: Verwijder pakketten die niet meer nodig zijn

Typ apt-get autoremove en druk Enter. Als er geen pakketten zijn om te verwijderen, ga je niet door met de volgende stappen maar vraag je om hulp.

Stap 5: Installeer de updates alsnog

Typ apt-get upgrade en druk Enter. Kijk goed of je foutmeldingen krijgt over ‘No space left on device’ - dan is het probleem niet opgelost.

Stap 6: Installeer nieuwe kernels

Typ apt-get dist-upgrade en druk Enter. Kijk goed of je foutmeldingen krijgt over ‘No space left on device’ - dan is het probleem niet opgelost.

Stap 7: Sluit de terminal en herstart je computer

Druk op Ctrl+D om uit te loggen als root, druk nog eens Ctrl+D om de terminal te sluiten en herstart vervolgens je laptop. Als het goed is kun je nu gewoon weer werken.